Ciężki rozruch silnika na zimno.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dcf142
    Classic
    • 2011
    • 8

Adrian0027, nawet nie wiemy skąd jesteś, no chyba że jest nijaka Oka
    logi powiedzą bardzo dużo na temat silnika i osprzętu
  • hose
    Classic
    • 2010
    • 21

Hi

Jak w temacie od około 2 tygodni muszę kręcić szkodnika ok 6 sek żeby odpalił, wcześniej tz w minioną zimę przy -20 paliła od razu.Wiem że zimy jeszcze ale, ale za chwile bedzie i sie trochę martwię.Auto poza tym jeździ normalnie ,pali normalnie nie kopci,obroty w normie na biegu jałowym.Wystarczy,że za pierwszym razem muszę długo kręcić żeby odpaliła i zgaszę od razu, to drugie odpalenie jest już normalnie na dotyk.Kiedyś zauważyłem ,że jak było ok 20 stopni na plusie i odpalałem do kntrolka świec żarowych świeciłą sie ok 10 sek, a chyba nie powinna.

Olej i wszystkie filtry wymienione ok 5 tyś km temu,rozrząd przy 168 tyś przebieg auta to 203 tyś.Nowy akumulator .Zastanawiam się,bo trochę poszukałem w forumowej czy to może być np czujnik temperatury silnika?A może kąty wtrysku,w najgorszym przypadku pompa wtryskowa? Aha i jeszcze kiedyś wlasnie jakies 2/ 3 tygodnie temu jeździłem na głębokiej rezerwie tz wskazywało na 50 km, postawiłm auto na stromej ulicyi wtedy wlasnie po raz pierwszy musialem dlugo krecic.Moze coś się zapowietrzyło? bo w jednym z węrzyków od filtra paliwa w tym przeźroczystym widze trochę bąbelków.W tym tygodniu podjadę na vag.Ale może ktoś miał coś podobnego i macie koledzy jakies pomysły.Z gory dzieki za odpowiedz. A może ktoś może zdjagnozować moje autko z okolic sosnowca katowic?

Komentarz

• alxxx
      RS
      • 2010
      • 1823
      • Octavia I (1U2)
      • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Jeżeli by to był czujnik temp to bez względu na temp ikonka swiec by się swiecila az bys auto odpalił spotkałem się z takim objawem jak się już czujnik kończył. Nowy ok 60zł - nie zamiennik.

Najpewniej i najprosciej najpierw zrobić diagnoze z kompa, Jeżeli to nie będzie to to będziemy wróżyć.
      VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
      Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• Octan
        Rider
        • 2006
        • 653

A świece żarowe masz sprawne ?

Komentarz

• ROBAL_26
          RS
          • 2010
          • 2324
          • Octavia I combi (1U5)
          • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

alxxx, u mnie gdy padł G62 to wszystkie ikony działały normalnie poza tym iż ocia więcej paliła i również ciężko odpalała po długim postoju w zimę (8-9 godzin na parkingu gdy byłem w pracy) i pomogła wymiana czujnika w bloku,on steruje dawką rozruchową poprzez podanie komputerowi temperatury otoczenia.
          koszt niewielki więc ja bym najpierw jego wymienił.

pozdro :szeroki_usmiech
          Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• igotohell
            Classic
            • 2010
            • 6
            • Octavia I (1U2)
            • AQY 2.0 MPI 115 KM

że jak było ok 20 stopni na plusie i odpalałem do kntrolka świec żarowych świeciłą sie ok 10 sek
            - to będzie na 100% czujnik temperatury w bloku. Taki sam efekt można uzyskać odłączając ten czujnik poprzez sciągnięcie wtyczki - wtedy komputer automatycznie ustawia temp. na -5 stopni bodajże.

Co do ciężkiego odpalania - mam ten sam problem od końca sierpnia, tzn. jak temp. z rana oscyluje pomiędzy 8 -15 stopni. Rozrusznik wtedy musi kręcić ok 6 sekund.
            Gdy temp. spadła ostatnio do 2 - 6 stopni to pali mi już na dotyk.

Sprawdziłem chyba wszystko: akumulator 100% (roczny, sprawdzany testerem), kąt wtrysku idealny, zwiększyłem dawke rozruchową na max., czujnik temp. zmieniony na nowy oryginalny, filtr paliwa nowy, filtr powietrza nowy, świece nowe, rozrusznik też wymontowałem i dałem specom do sprawdzenia - jest OK (było podejżenie że za wolno kręci).
            Jedyno co zostało to nieszczelna szybkozłączka na przewodzie paliowowym przed filtrem - zaciąga troche powietrza i zostaje niewielki bąbel w przewodzie.

Ale jak pisałem - przy temp. poniżej 6 stopni zaczął palić na dotyk

Komentarz

• alxxx
              RS
              • 2010
              • 1823
              • Octavia I (1U2)
              • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Nie bede zakładał nowego tematu, dlatego podbijam pod ten.

Problem dotyczny octavii 2 tdi 105KM 4x4. Auto ma problem zeby zapalić na zimno, trzeba go długo kręcić zanim zaskoczy a wygląda to tak jakby brakowało paliwa i dopiero pompa mu dorzucała powoli powoli aż da na tyle że zaskoczy.
              Po pierwszym zapaleniu problem znika chwileczka i auto pali.. no od strzała.

Wymieniłem dziś filtr paliwa na początek, stary nie był zły dlatego raczej w tej kwestii problemu poszukiwał nie będe.

Komentarz

• Biszczu
                RS
                • 2011
                • 5567

Zamieszczone przez alxxx
                Nie bede zakładał nowego tematu, dlatego podbijam pod ten.
                Faktycznie nie założyłeś nowego tematu....

Wymień świece
                "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• alxxx
                  RS
                  • 2010
                  • 1823
                  • Octavia I (1U2)
                  • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

temat dotyczy innych rzeczy a to tylko podbite. Swiece sprawne. Auto stoi w garażu - temp powyżej 10stopni wiec swieczki nie grzeją.

Komentarz

• hose
                    Classic
                    • 2010
                    • 21

Hi

Minęło parę dni i już wszystko gra w mojej skodzie były spalone trzy z czterech świec żarowych, i przy filtrze paliwa wymieniłem jeden zacisk bo mi coś nie grało,że za dużo powietrza idzie do pompy(raz było samo powietrze).Powymieniałem również parę wężyków podciśnieniowych tak profilaktycznie , bo już zmęczone były.Teraz szkodnik pali z półobrotu.Aha w pierwszej kolejności auto podpięte pod vaga który nie wykazał nic szczególnego, a podobno spalonych świec nie pokaże.

Pozdr ALL

Komentarz

• Biszczu
                      RS
                      • 2011
                      • 5567

Zamieszczone przez hose
                      podobno spalonych świec nie pokaże.
                      mi od razu VCDS pokazał, że świece do wymiany
                      "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• abstinent
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 4842
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Biszczu
                        Zamieszczone przez hose
                        podobno spalonych świec nie pokaże.
                        mi od razu VCDS pokazał, że świece do wymiany